L’activitat s’encen ràpid:
En aquesta graella hi ha 15 idees relacionades amb les matemàtiques i amb el fet d’aprendre matemàtiques. Tria la que et sembli i explica perquè l’has triada.
Conèixer les percepcions que tenen els meus alumnes sobre les matemàtiques i les seves experiències personals com a aprenents de matemàtiques és important per mi. Per això, des de fa tres anys, enlloc d’iniciar el curs preguntant què saben, m’estimo més dedicar la primera sessió a preguntar “com ets” a classe de Matemàtiques. Així doncs, aquest curs els proposaré començar amb una conversa a partir d’aquestes 15 idees, falses en alguns casos, subjectives en d’altres…
Faré servir una dinàmica d’aula similar al seminari socràtic. Posarem les cadires en rotllana, de manera que tothom vegi la cara de tothom, i jo em situaré fora. Els explicaré el kit de supervivència per dialogar a l’aula i faré de moderador mirant d’intervenir tan poc com sigui possible.
Bon inici a tothom!
Crèdits: Activitat inspirada en una de High Tech High vista al documental Most likely to succeed.
15/09/15. En Magí Barneda:
ens hem permés el luxe de fer un diàleg socràtic a la primera classe de mates a 3r d’ESO amb el teu material web! Fantàstic!
22/09/15. La Betlem Cuesta adapta l’activitat pels seu curs de Català per l’accés a cicles de Grau superior. Totes les matèries tenen les seves controvèrsies, posar-les sobre la taula per discutir “si ens entenem en castellà no veig perquè hem d’aprendre català”, o si “el rap és poesia”, o si “llegir et fa més lliure” em sembla un punt de sortida magnífic. Aquí el seu guió d’aula.
El Ramon Paraíso també l’adapta, en aquesta ocasió pels seus alumnes de ciències socials del CFA Dolors Paul.
41 comentaris
Si una pregunta porta a l’obertura, una resposta porta al tancament. Con deia Groucho Marx: he oblidat la resposta, però em pot repetir la pregunta? Només avançem quan som capaços de fer-nos bones i desafiants preguntes.
I per ser capaços fer-nos “bones” preguntes cal contribuir com puguem a crear condicions perquè això passi. Com promovem que els alumnes puguin “sentir” preguntes, viure-les, crear-les? M’interessa fer avenços en aquest sentit a la meva aula.
Gràcies pel teu comentari Ferran,
Sergi