Creadors de cultura

“El futur pertany als joves no perquè siguin joves, 
sinó perquè són els creadors del futur.”

Karl Popper

Una lectura de relats de viatge il·lustrada amb aquarel·les, un taller de divulgació científica per a joves i famílies a partir del disseny i la construcció de catapultes de precisió, una exposició sobre la història a través del color de la pell, una experiència químico gastronòmica, una obra de teatre inspirada en la vida dels nostres avis i àvies, una fira per promoure una vida saludable, i una altra per comprendre les implicacions tecnològiques, socials i ambientals dels telèfons mòbils, una mostra científica de vol d’avions de cartró, una lectura de relats i mostra fotogràfica sobre testimonis de la Segona Guerra Mundial, i una lectura teatralitzada a partir de l’adaptació de les peces teatrals de Federico García Lorca.

Aquestes són les propostes culturals, creades íntegrament per nois i noies de secundària, que poden gaudir totes les persones que assisteixen a les exhibicions públiques d’aquest segon trimestre.

Fomentar la capacitat dels joves per ser creadors de cultura és una empresa que no només enriqueix les seves vides individuals, sinó que també té un impacte profund i transformador en la societat en general. Quan donem als joves les eines i el suport necessaris per expressar les seves idees, visions i valors a través de diferents formes d’expressió artística i cultural, no només estem potenciant la seva creativitat i autoexpressió, sinó que també estem fomentant el seu aprenentatge de manera profunda i significativa.

Permetre als joves sostenir processos de creació els dóna l’oportunitat de desenvolupar habilitats crítiques i analítiques. En el procés de crear i consumir diverses formes d’art i cultura, els joves es veuen exposats a perspectives diverses i a la complexitat del món que els envolta. Aquesta exposició els anima a reflexionar sobre temes importants, a qüestionar les normes i les suposicions, i a desenvolupar la seva pròpia capacitat per avaluar de manera crítica la informació i les idees que els arriben.

Ser creatius en la producció cultural implica un procés d’aprenentatge profund i significatiu. En el seu intent de comunicar i compartir les seves idees i emocions amb altres, els joves han de dominar habilitats tècniques i artístiques, com l’escriptura, la fotografia, la música o la producció audiovisual. Aquesta pràctica activa dels seus talents i la seva creativitat no només els permet dominar noves habilitats, sinó que també reforça el seu compromís amb el procés d’aprenentatge en general.

La creació implica col·laborar i interaccionar amb altres. En col·laborar amb altres joves, experts o altres membres de la comunitat, tenen oportunitat de treballar en equip, de comunicar-se de manera efectiva i d’integrar diferents punts de vista i opinions. Aquestes habilitats socials i emocionals són fonamentals en la vida quotidiana i en el món laboral, i el procés de crear cultura ofereix als joves una plataforma única i genuïna per desenvolupar-les.

Quan els joves són reconeguts com a generadors de cultura, se’ls valida i se’ls anima a expressar-se de manera autèntica. Aquest reconeixement pot tenir un impacte profund en la seva autoestima i confiança en si mateixos, reforçant la motivació i la necessitat per aprendre i de créixer en altres àmbits de la seva vida.

No aprenem per exhibir, sinó que exhibim per aprendre, i alhora, en exhibir per aprendre fem un servei a la comunitat, som creadors de cultura.

Un cop més, gràcies per venir.

Aquest text és l’editorial del programa de mà de l’exhibició pública dels projectes de secundària del 2n trimestre del curs 2023-24 a l’Institut Escola Les Vinyes: https://es.slideshare.net/slideshow/programa-de-ma-exhibicio-publica-2324-2t/269495813

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *