Exhibir per aprendre més profundament

Fa força anys que al meu centre la creació, la producció, la indagació, la resolució de problemes complexos són estratègies clau per generar necessitats d’aprenentatge coherents amb un model didàctic que prioritza capacitar a les persones per aprendre. Segons l’Oficina Internacional de l’Educació, saber aprendre és la competència futura més crítica1. I actual.

Motivats pel nostre propi aprenentatge, esperonats per les reflexions dels nostres estudiants, inspirats en altres centres com HTH, o textos preciosos com An ethic fo excellence2 o A culture of quality3 (tots dos de Ron Berger), el curs 2022-23 vam decidir fer un pas més per prioritzar la qualitat i la profunditat per davant de la quantitat (val a dir que aquesta priorització no és una finalitat, sinó una estratègia per generar aprenentatge més profund).

Així doncs, un cop més, vam fer ajustaments en el model organitzatiu per fer-ho viable. Resumidament: (1) reduir el nombre de projectes sense reduir dedicació, i (2) potenciar-ne la comunicació pública.

Al setembre, els primers dies de curs, dins el Pla d’acollida, els equips docents van explicar el sentit d’aquestes novetats i en van conversar amb els estudiants mitjançant un seminari socràtic.

En relació amb fer menys projectes de més duració, els vam dir:

[..] Això és així per fer possibles processos de treball més autèntics, més llargs, on puguem aprofundir més i crear, dissenyar i redissenyar, escriure amb més profunditat, amb més suport de persones expertes, amb més qualitat. I perquè l’equip docent també necessitem aprendre sobre allò què fem i disposar de més temps per dissenyar i millorar els projectes que us proposem.

Un grup d’estudiants amb un dels textos que formaran part de l’exhibició del seu projecte.

En relació amb l’exhibició pública:

“… ens imaginem aquestes exhibicions dels projectes com esdeveniments culturals de Castellbisbal; com qui va al cinema, al teatre, a un concert, també pot venir a Les Vinyes a aprendre del vostre treball. Ens imaginem projectes cada cop amb més impacte real, i l’exhibició és una oportunitat per potenciar-lo. Ens imaginem les exhibicions públiques com una festa de l’aprenentatge. Un espai on sigueu els protagonistes absoluts, on persones que us estimen, però també persones que no us coneixen de res, puguin gaudir i beneficiar-se del vostre aprenentatge, que puguin admirar la bellesa de les vostres creacions, que s’emocionin llegint la vostra poesia…

Relacionat amb aquest segon punt, per potenciar i dignificar aquest caràcter d’esdeveniment cultural decidim que cada exhibició pública tingui un programa de mà. Ni més ni menys que com es fa a altres esdeveniments culturals, però amb els nostres escassos mitjans de producció (programa de disseny i fotocopiadora).

Inicialment, la intenció dels programes de mà és augmentar la motivació, i visibilitzar altres aspectes dels projectes terriblement interessants però difícils d’apreciar en una exhibició pública (procés de treball, participació d’experts, testimonis d’estudiants, entrevistes a persones rellevants, reflexions d’aprenentatge, creacions…). Per això, al programa hi ha bàsicament dos tipus de continguts: (1) la programació d’esdeveniments dels diferents projectes i (2) articles de fons dels projectes.

Exemple de la programació d’esdeveniments i d’un article de fons d’un projecte.

Alhora de la veritat les finalitats i els beneficis del programa de mà s’han multiplicat. Ens ajuden a generar sentiment de pertinença i comunitat (estudiants, famílies i equips docents), donen sentit i motiven la reflexió professional, augmenten la participació de les persones assistents (en nombre d’assistència i en qualitat de participació), reforcen una cultura d’aprenentatge centrada en l’acció…

Un familiar consulta el programa de mà durant l’exhibició. Crèdits fotografia: Marc Brunet.

D’això en fa ja dos cursos, cosa que equival a sis exhibicions públiques, sis programes de mà, que es poden consultar íntegrament, en la seva meravellosa imperfecció, aquí: Curs 2022-23 1r trimestre, Curs 2022-23 2n trimestre, Curs 2022-23 3r trimestre, Curs 2023-24 1r trimestre, Curs 2023-24 2n trimestre, Curs 2023-24 3r trimestre.

  1. Marope, M; Griffin, P i Galagher, C (2018) “Future Competences and the Future of Curriculum. A Global Reference for Curricula Transformation”, International Bureau of Education ↩︎
  2. Berger, R (2003) “An Ethic of Excellence.Building a Culture of Craftsmanship with Students”, Heinemann ↩︎
  3. Berger, R (2019) “A Culture of Quality: A Reflection on Practice”, EL Education ↩︎

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *