Aquest trimestre estic fent un projecte a 3r d’ESO que es diu Clepsidra. El nom és un tribut a la idea original d’en Carlos Morales Socorro, un professor que val la pena googlejar, i de qui sempre m’ha semblat que és poc conegut comparat amb la qualitat del que fa. Inspirats en aquest complet document la meva companya Blanca i jo l’hem adaptat al nostre context.
Aquesta és la descripció del projecte:
En aquest projecte ens proposem mesurar el temps. Construirem una clepsidra, un rellotge d’aigua. Treballarem com a científics i científiques, no ens creurem res que no puguem demostrar. Experimentarem i recollirem dades, ajustarem un model matemàtic a les dades recollides, analitzarem la validesa, calibrarem el rellotge i finalment comprovarem el seu funcionament. Demanarem a familiars i amics que validin els vostres descobriments, per això els farem arribar un informe descriptiu del procés de treball.
Aquest és el Document d’inici de projecte que conté la informació bàsica del projecte. El donem als nois i noies el primer dia.
I aquests altres documents són útils en algun moment del procés de treball:
- Full per l’experimentació
- Model d’informe científic
- Graella per avaluar l’informe científic
- Exemple d’article científic
- Val per una bona pregunta
Aquí hi ha fotografies d’aula del procés de treball:
https://www.flickr.com/photos/ielesvinyes/albums/72157676208554940
Estic aprenent coses interessants en aquest projecte, fa dies que hi penso i em ronda pel cap un post que possiblement no escriuré mai, i que es titularia Fer ciència amb rigor màxim i eines mínimes. En aquest post divagaria sobre dues idees:
- Es pot fer ciència i matemàtiques amb rigor màxim i eines mínimes (tant cognitives com físiques). Sovint confonem el rigor amb el formalisme, el primer és pura dinamita, el segon pur avorriment.
- La controvèrsia entre metodologies #abp i Matemàtiques. La idea tan boja aquesta de que els projectes són interessants però que no són un context apropiat per aprendre matemàtiques de veritat.
4 comentaris
Fa dies que segueixo com feu aquest projecte pel twitter. Moltes gràcies per compartir tot el material, de ben segur que n’acabaré fent un de similar.
Extraordinari, Sergi. Gràcies per compartir.
Moltes gràcies, Sergi per compartir! Necessitem ensenyar les Matemàtiques de manera més aplicada i aquest és un bon exemple per començar.
Gràcies per l’atenció Oriol.
Les matemàtiques tenen sentit per si mateixes però, en efecte, apropar-s’hi com a estratègia per resoldre problemes és imprescindible.
Sergi