He sentit a parlar vagament de l’Adrian Paenza com a un gran comunicador i divulgador de les matemàtiques. El dia 12 de juny visita Barcelona i farà una xerrada a la que tinc previst assistir.
M’he preguntat més d’una vegada quins són els motius pels quals els docents tenim dificultats per dir “no ho sé“. Es clar que això també els hi passa als alumnes, i a tothom. El primer any a la universitat com a estudiant de matemàtiques, en una classe de pràctiques, vaig cometre la insensatesa d’aixecar el dit i dir, amb certa seguretat, quelcom semblant a “hi ha alguna cosa que no he entès”. No pretenia desafiar ni desacreditar al professor, no volia crear mal ambient, estava sent sincer, i de fet modest, ja que estava lluny d’entendre alguna cosa. Encara recordo amb simpatia les cares de gratitud i complicitat dels meus companys i companyes.
És molt angoixant voler entendre i no poder. Molt més que voler entendre i no atrevir-se preguntar. Potser per tot això m’ha agradat aquest fragment del llibre ¿Cómo, esto también es matemática? de l’Adrian Paenza.
Es curiosa la dificultad que tenemos los humanos para decir “no sé, no entiendo”.
Y es curioso también cómo se va modificando a lo largo de los años, porque los niños no tienen dii cultades en preguntar “¿por qué el cielo es azul?” o “¿por qué mi hermanito tiene ‘pitito’ y yo no?” o “¿por qué gritaban ustedes dos ayer por la noche?” o “¿por qué el agua moja y el fuego quema y la electricidad ‘da patadas’?”. Y siguen los porqué.
En todo caso, a lo que aspiro es que concuerde conmigo en que los niños no tienen dii cultades ni conl ictos en cuestionar todo. Y cuando digo “todo”, quiero decir “¡todo!”.
Pero a medida que el tiempo pasa empiezan los rubores, los temores y uno ya no se siente tan cómodo cuando se exhibe falible o ignorante. La cultura se va filtrando por todas partes y las
reglas empiezan a encorsetar.Uno se empieza a sentir incómodo cuando no entiende algo. Y la sociedad se ocupa de remarcarlo todo el tiempo:
“¿Cómo?, ¿no entendés?”
“¿No sabías que era así?”
“¿Dónde estabas metido, en una burbuja?”
“¡Es medio tonto, no entiende nada!”O los más agraviantes aún:
“El ascensor no le llega hasta el último piso.”
“No es el cuchillo más ai lado del cajón.”
“Le faltan algunos jugadores.”
Nota: Em consta que s’han inscrit el Joan Jareño, el Raul Fernàndez, la Silvia Margelí, l’Anton Aubanell, l’Andrea Richter, la Nuria Fortuny i el Salvador Chiva. Si algú més s’anima ens veurem allà (cal inscripció prèvia i les places són limitades).
3 comentaris